Vinterdäck

En vanlig svenska femkrona är en utmärkt minnesregel för vinterdäcken. Den hjälper dig att komma ihåg att vinterdäcken ska på när temperaturen går under 5 grader Celsius. Du får även en påminnelse om att mönsterdjupet på dina vinterdäck bör vara minst 5 millimeter. Dessutom, från överkanten på siffran fem till kanten är myntet är det exakt 3 millimeter. Alltså samma mått som det minsta lagliga mönsterdjupet vid vinterväglag.

Fem tips för vinterdäcken

  1. Generellt är det bättre att välja smala däck istället för breda. Smala däck tränger ner bättre i snö och slask medan breda däck har en tendens att glida på ytan.
  2. Om du använder dubbdäck bör du kontrollera dubbarna innan du monterar däcken. Dubbarna bör sticka ut minst 1-2 millimeter utanför gummit. Det bör inte heller saknas för många dubbar.
  3. Ett nytt vinterdäck har ett mönsterdjup på 9-10 millimeter. Dina vinterdäck bör ha minst 5 millimeters mönsterdjup för att fungera bra i vinterväglag.
  4. Det är bara på våt is som dubbdäck har något bättre egenskaper än dubbfria däck för nordiska förhållanden. I andra typer av vinterväglag fungerar dubbfria däck likvärdigt eller bättre.
  5. Montera vinterdäcken i tid. Enligt en undersökning som är gjord av försäkringsbolaget If uppger 13% att de sällan eller aldrig hinner byta däcken före första halkan.

Mönsterdjup på vintern

På vintern krävs ett bättre mönsterdjup än på sommaren för att däcken sak greppa i snö, slask och modd. Krav på minst 3 millimeters mönsterdjup gäller på däck som används vid vinterväglag under perioden 1 december till 31 mars. Kravet gäller även fordon som undantas kravet på vinterdäck, dock ej för fordon registrerade i utlandet. Mät mönsterdjupet med ett femkronorsmynt. Avståndet mellan siffran 5 och kanten på myntet är 3 millimeter. Stick ner myntet i mönstret på det mest slitna stället i de mittersta tre fjärdedelarna av slitbanan. När du ser hela femman är vinterdäcket definitivt utslitet.

Dubbat eller dubbfritt vinterdäck?

Valet av vinterdäck är inte helt enkelt. Det finns olika typer av vinterdäck; dubbade eller dubbfria däck. Dubbade däck sliter upp partiklar från vägbanan som är skadliga vid inandning och de för i regel mer oväsen på barmark än dubbfria däck. Samtidigt är dubbdäck överlägsna på blankis jämfört med dubbfria däck.

Att dubbdäck drar mycket mer bensin är dubbfria däck stämmer inte. Skillnaden är marginell, däremot påverkar lufttrycket bränsleförbrukningen i mycket högre grad. Ett vinterdäck som fungerar optimalt i alla väglag finns inte. Valet är inte lätt, men det viktigaste är att du kör med förnuftet och anpassar din körning utifrån det väglag som råder.

Kör du mest på barmark och blöt asfalt är vissa dubbfria däck mycket bra. Är du mer ute på isiga och rejäla vintervägar är dubbade däck oftast det bästa valet. Men även för snö och is finns bara dubbfria alternativ. Inget däck är perfekt på alla underlag. Kom in till oss så hjälper vi dig att välja rätt.

Dubbade däck gör även nytta för de dubbfria. Dubbarna ruggar upp ytan vid halt väglag vilket hjälper de dubbfria däcken för att få bättre fäste.

Debatten om dubbdäck

Det pågår en debatt om dubbdäck som till stor del är grundad på lokala miljöproblem. Vid vissa tungt belastade storstadsgator finns en mängd partiklar som förorenar luften. Tillsammans med andra faktorer bidrar dubbdäcken till dessa partiklar. Det gör även de dubbfria, men i mindre utsträckning. Frågan är mer komplex än att välja mellan dubbat och dubbfritt. Vill du veta mer finns det bra information på Däckbranschens informationsråd.

Hos Ringtjänst hittar du alltid de bästa däcken, oavsett om du kör i slask, snö eller på barmark. Vi hjälper dig att ta ett klokt beslut, både för bilen, plånboken och miljön. Välkommen till oss!

Sommardäck