Fälgar

Fälgarna eller hjulen som det egentligen heter, finns i många olika modeller. Storleken på fälgen anges i index (förut i tum).

Exempel: 6Jx15 (bredd, typ av fälghorn och diameter)

Det finns två huvudtyper av fälgar; stålfälg och lättmetallfälg. Stålfälgen är den vanligaste och monteras som standard på de flesta fordon. Lättmetallfälgen har blivit mycket vanlig och monteras numera även den som original på många fordon. Den används ofta för att nå speciella egenskaper eftersom den är något lättare, mer hållbar och rund. Den vanligaste orsaken är dock rent estetiskt.

Man kan utan problem byta sin stålfälg mot en i lättmetall om man tar hänsyn till fälgens inpressningsdjup (offset). Offset är avståndet mellan anliggningsytan mot navet och fälgens mittpunkt och finns oftast angiven på fälgen.

Exempel: 7Jx16 ET38 Det betyder att anläggningsytan ligger 38 millimeter utanför fälgens mittpunkt och om man byter till en fälg med lägre offsettal kommer fälgen att bredda motsvarande utåt. En förändring av offset kan medföra att bilens vägegenskaper förändras drastiskt, oftast till det sämre. Förändrar man bredden måste man än en gång se upp med att hjulet får plats.

När man monterar fälgen på fordonet är det mycket viktigt att anliggningsytorna på hjulnav och fälg är absolut rena. Smörj endast anliggningen vid navet och använd någon typ av värmebeständigt fett (inte kopparpasta). Bultar eller muttrar skall inte smörjas men skall vara väl rengjorda. Skruvarna skall alltid dras åt med moment. Man får absolut inte använda mutterdragare utan momentstav. Fler fälgar lossnar pga för hård åtdragning än för lös.

Nya fälgar

En uppsättning nya aluminiumfälgar kan göra stor skillnad på din bils utseende. Hos oss hittar du ett brett sortiment med aluminiumfälgar (lättmetallfälgar) från Specialfälgar, OCL Brorssons och NDF. Fräscha fälgar ger dig en mer tilltalande bil. Självklart erbjuder vi även praktiska stålfälgar.

Prova hur fälgarna ser ut på just din bilmodell

Besök oss på Lagervägen i Arlöv

Vi hjälper dig gärna att välja ut passande fälgar till dina hjul i våra fräscha lokaler. Här kan du även se olika modeller på foton eller bland vår konst på väggarna från Posterland.se.