Mönsterskärning

Mönsterskärning kan minska kilometerkostnaden med 15-30% (beroende på däcktyp och användning). Speciellt upphettade mönsterskärningsverktyg fördjupar däckets huvudmönster genom att skära ner i undergummit. En förutsättning för mönsterskärning är att undergummmit är tjockt nog så att ett minst 2 millimeter tjockt lager finns kvar över däckets översta gördellinje.

Förslitningsgräns: Ett lastbilsdäck bör efterskäras när det fortfarande finns kvar två till tre millimeter restprofil.

Säkerhet: Däck tillverkade för mönsterskärning har en ”regroovable”-text på sidan. Efter korrekt utförd mönsterskärning kan dessa däck utan problem användas på fram- och bakaxlar och ger i båda positionerna samma produktsäkerhet som fabriksnya däck. Mönsterskärningen förbättrar vägegenskaperna och därmed säkerheten.

Längre körsträcka: Mönsterskärningen ökar körsträckan med 15 till 30%. Metoden bidrar även till minskad bränsleförbrukning eftersom mönsterskurna däck körs i en fas då rullmotstånd och nötning är som minst. Orsaken till dessa positiva effekter är att mönsterdjupet som är mindre hos mönsterskurna däck än hos nya, deformeras mindre och därför medverkar till att däcket rullar lättare.